Rust, ruimte
& puurheid

Er gaat niets boven Groningen zeggen ze, en dat klopt! Landgoed Wilgenheerd ligt ten noordwesten van de stad Groningen. De regio grenst aan het Wad en aan het Lauwersmeergebied. Door het stoere landschap lopen talrijke wandel- & fietspaden, maren & prielen en slingerende linten van pittoreske dorpjes. Het Hogeland ademt rust, ruimte en puurheid.

Het Hogeland

Een stuk van het Pronkjewailpad wandelen, met onze vlet naar Pieterburen varen, dineren in het beroemde Café Hammingh aan het Reitdiep, een orgelconcert luisteren in het kerkje van Ezinge, bijzondere planten kopen in de Kleine Plantage te Eenrum, geocachen in het Lauwersmeergebied, een bezoek aan Borg Verhildersum, thee leuten in de Theefabriek van Houwerzijl of een rondleiding op een van de enorme aardappelboerderijen in de buurt. Zomaar een greep….

Erop uit

Vanuit Wilgenheerd starten vele wandel-, fiets- en vaarroutes. Maak een gratis account aan op www.gpsies.com en download de routes op je eigen fietscomputer, smartphone of GPS. De routes zijn allemaal door ons zelf samengesteld en vind je onder Wilgenheerd. Download de Waddenlandapp voor de leukste interactieve thematische fiets-wandel-vaarroutes, met verhalen over het Hogeland en zijn bewoners.

Uitwaaien - Erop uit

Stad

Op een half uurtje rijden ligt de oude studentenstad Groningen voor een gezellig dagje shoppen, een bezoek aan het Groninger Museum en het recent geopende, fantastische Forum. Heel anders beleef je Groningen door de leuke stadswandeling; je komt langs oude hofjes en verstilde plekken van de stad. Aan de Friese kant van het Lauwersmeer ligt het sfeervolle 11-stedenstadje Dokkum. Iets verderop is Leeuwarden met zijn mooie oude centrum ook zeer de moeite waard!

Wad

Op nog geen 10km van Landgoed Wilgenheerd sta je op de Waddendijk en heb je zicht op misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland: het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Vanaf de dijk kijk je over de kwelders en zandbanken, aanschouw je het spel van eb en vloed en kan je in de verte Schiermonnikoog zien liggen, een echte must-do! Vanaf Lauwersoog bereik je dit schitterende Waddeneiland in drie kwartier met de veerboot. Naar Borkum, het Duitse Waddeneiland, neem je de boot vanuit de Eemshaven. Pieterburen is het vertrekpunt voor een stoer wadloopavontuur o.l.v. een professionele gids!

Lauwersmeer

Dit gebied wordt steeds meer ontdekt door natuurliefhebbers. Er zijn prachtige wandelingen te maken waar je ondertussen de mooiste vogels kunt spotten, zelfs de zeearend! Bezoek het oude vissersplaatsje Zoutkamp of eet en visje aan de haven van Lauwersoog. Bijzonder is het om ‘s nachts te genieten van de duisternis; niet voor niks is het Lauwersmeer een ‘Dark Sky’ park en worden er unieke nachtwandelingen georganiseerd door de boswachter van Staatsbosbeheer. Wil je het water op van het Lauwersmeer? Wij weten goede huurmogelijkheid voor boot, plank of kite. Ook kennen we leuke zwemplekjes waar ook de hond mee mag.