Rust, ruimte
& puurheid

Er gaat niets boven Groningen zeggen ze, en dat klopt! Landgoed Wilgenheerd ligt ten noordwesten van de stad Groningen. De regio grenst aan het Wad en aan het Lauwersmeergebied. Door het stoere oude landschap lopen talrijke wandel- & fietspaden, maren & prielen en slingerende linten van pittoreske wierdendorpen. Het Hogeland ademt rust, ruimte en puurheid.

Het Hogeland

Een stuk van het Pronkjewailpad wandelen, met onze vlet naar Pieterburen varen, dineren in het oude Café Hammingh aan het Reitdiep, een orgelconcert luisteren in het kerkje van Ezinge, vogels spotten in het Lauwersmeergebied, een bezoek aan Borg Verhildersum, een high-tea in de Theefabriek van Houwerzijl of een rondleiding op een van de enorme aardappelboerderijen in de buurt. Zomaar een greep….
Lees meer

Erop uit

Vanuit Wilgenheerd starten wandel-, fiets- en vaarroutes. Te downloaden via www.wikiloc.com (wilgenheerd). Heel veel meer (thematische) routes zijn te vinden via Routebureau Groningen. Zij maken gebruik van het knooppuntennetwerk. Op Wilgenheerd bevinden zich wandelknooppunt 53 en op 250m afstand fietsknooppunt 21. Of download de Waddenland app voor de leukste interactieve fiets-wandel-vaarroutes, met daarbij verhalen over het Hogeland en zijn bewoners.
Lees meer

Uitwaaien - Erop uit

Stad

Op een half uurtje rijden ligt de oude studentenstad Groningen voor een gezellig dagje shoppen, een bezoek aan het Groninger Museum of het bijzondere Forum. Heel anders beleef je Groningen als je m.b.v. de stadswandeling langs oude hofjes en door verstilde plekken van de stad wandelt. Aan de Friese kant van het Lauwersmeer ligt het sfeervolle 11-stedenstadje Dokkum. Iets verderop is Leeuwarden met zijn mooie oude centrum ook zeer de moeite waard!

stad-dokkum

Wad

Op nog geen 10km van Landgoed Wilgenheerd sta je op de Waddendijk en heb je zicht op misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland: het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Vanaf de dijk kijk je over de kwelders en zandbanken, aanschouw je het spel van eb en vloed en kan je in de verte Schiermonnikoog zien liggen, een echte must-do! Pieterburen en Noordpolderzijl zijn vertrekpunten voor stoere wadloopavonturen.
Lees meer

Lauwersmeergebied

Van de 11 natuurgebieden in de provincie Groningen, is het Lauwersmeer Nationaal Park het meest bijzonder. In deze wildernis van water, eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden, broeden ruim 100 vogelsoorten. Ook hele speciale zoals de lepelaar, steltkluut, franjepoot en zeearend! Maar je vindt er ook kuddes wilde paarden en runderen.

Je kan in dit gebied prachtig wandelen, fietsen of varen.

Het Lauwersnest, activiteitencentrum van Staatsbosbeheer, is vol informatie over het gebied. Geef je op voor een vogelexcursie of een nachtwandeling met de boswachter. Het Nationaal Park Lauwermeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park, hier is het ’s nachts pas echt donker….