De Waddenzee

Dit bijzondere Unesco Werelderfgoed is een unieke wereld met 2 fantastische gezichten: het ene moment staat alles onder water en het andere moment kan je lopen over de zeebodem. Nergens anders bestaat er zo’n dynamisch landschap dat gevormd wordt door getij en wind… De Waddeneilanden liggen als parels in de zee met ieder hun eigen karakter.

Wadlopen

Een avontuurlijke manier om het Wad & de Waddenzee te ontdekken! Je ervaart letterlijk hoe het voelt om over de bodem van de zee te wandelen. Over drooggevallen zandbanken en kwelders, door slikvelden en (on)diepe geulen maak je een onvergetelijke tocht. Een zwerftocht, een oversteek naar Schier, of een tocht met zonsopkomst of zonsondergang. Onder leiding van een ervaren waddengids leer je veel over het getij en het leven op het Wad. Wilgenheerd kent lokale gidsen die lopen met kleine groepen. Arjan is bijna klaar met de tweejarige opleiding tot waddengids en loopt regelmatig mee.

Schiermonnikoog

Een dagje Schier maakt je vakantie op Wilgenheerd helemaal af. Met de veerboot ben je er binnen het uur en fiets of struin je in een dag het hele eiland over. De Kobbeduinen is de wildste kwelder van Nederland, waar in het voorjaar talloze vogels broeden. De Marlijn is de leukste lunchtent van het eiland, vlak aan het uitgestrekte Noordzeestrand. En natuurlijk mogen de vuurtoren en watertoren niet ontbreken op je route. Het dorp op Schier is gezellig; vol terrassen, leuke winkeltjes en het beroemde oude hotel-restaurant van der Werff.

 

Wad varen-Wad doen-Wad eten

Voor wie wel van het Wad houdt maar niet van wadlopen, zijn er heel wat alternatieven. VanhetWad organiseert wadexpedities voor jonge en oudere avonturiers; verhalen en wetenswaardigheden over het Wad & de Waddenzee, een jutterstocht op Schier, op zeejuwelen vissen met een kornet: allemaal onderdelen van deze expedities.

Ook kun je mooie wadtochten maken zeehonden spotten  en wadvissen op de garnalenkotter ZK9, zeiltochten maken met de ST5, al dan niet in combinatie met een live muzikant en hapje en drankje. Doe eens Wad organiseert zeiltochten in combinatie met clean-up activiteiten, superleuk!