Waddenland..

…..daar waar zout en zoet elkaar ontmoeten, waar zee en zilte lucht verbinden, waar zintuigen tot in het diepst geprikkeld worden, daar waar je kunt zien en zijn…., ontdek, proef en beleef!

Winsum: allermooiste dorp van Nederland!

Door de ANWB verkozen: een prachtdorp met heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken en twee molens waar je een kijkje kan nemen, het Winsumerdiep met leuke terrassen aan het water en gezellige restaurantjes. Ga mee op pad met een dorpsgids en ontdek de geschiedenis van tweelingdorp Winsum-Obergum. Iedere zaterdag, duur 2 uur.

Kerkjes op het Hogeland

De middeleeuwse kerkjes midden op de wierden zijn vrijwel allemaal gerestaureerd en te bezoeken. Sommige worden nog gebruikt als kerk, in andere zijn expositieruimtes of concertzaaltjes en in een enkel kerkje (Klein Wetsinge) kan je zelfs lunchen! De toren van de kerk van Hornhuizen deed vroeger dienst als baken voor de zeevaart op de Waddenzee, nu kun je hem beklimmen met prachtig uitzicht over de Waddenkust!  Het bedevaartskerkje in Warfhuizen wordt nog steeds bewoond door een Rooms-Katholieke kluizenaar. Het uitbundige barokinterieur is uniek voor het noorden. Op groningerkerken.nl vind je er nog veel meer!

Tuinen van het Hogeland

Domies Toen (tuin van de dominee) ligt aan de voet van de Petruskerk in Pieterburen; een botanische tuin met een verrassende verscheidenheid aan sferen. Bekend om zijn collectie vroegbloeiende stinzenplanten. Erbij hoort een kleine theeschenkerij met terras aan de middeleeuwse dobbe (= waterplaats). De tuin van Borg Verhildersum is een symetrische stijltuin. Naast de borders en kruidentuin heeft het 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen! Verspreid in de tuin staan prachtige bronzen beelden van Eddy Roos. Lunchen kan in het Schathuis van de borg.

Eenrum

Landgoed Wilgenheerd kijkt aan de oostkant uit op wierdedorp Eenrum. Je wandelt er zo naar toe of neemt onze moterboot om midden in het dorp aan te leggen! Je vindt er Korenmolen de Lelie met een bakkerij voor meel, brood en Leliekoekjes, de Eenrummer Klompenmakerij en grand cafe de Pool waar het heerlijk indisch eten is. Ze zijn allen een bezoek meer dan waard.

Hogelandster streekproducten

Het waddenland zit vol verrassende smaken en geeft prachtige pure streekproducten. Zie hoe het groeit en proef hoe het smaakt. Van het wad zelf komen overheerlijke oesters, garnalen, zeekraal en natuurlijk allerlei soorten vissen. Ga mee op een van de vistochten of breng een bezoek aan de palingrokerij in Zoutkamp of de viswerkplaats van ’t Ailand in Lauwersoog. De vruchtbare klei akkers brengen onder meer graan, suikerbieten, aardappelen en mosterdzaad voort. Ga op bezoek bij de makers op het land en proef de pittige mosterd van Landgoud, speltbroodjes van Stoet en Ainvoud en niet te vergeten de befaamde eierbal; Unesco erfgoed op je bord!