Waddenland..

…..daar waar zout en zoet elkaar ontmoeten, waar zee en zilte lucht verbinden, waar zintuigen tot in het diepst geprikkeld worden, daar waar je kunt zien en zijn…., ontdek het zelf en ga het zien!

Winsum: allermooiste dorp van Nederland!

Dit jaar door de  ANWB verkozen: een prachtdorp met heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken en twee molens waar je een kijkje kan nemen, het Winsumerdiep met leuke terrassen aan het water en gezellige restaurantjes. Ga mee op pad met een dorpsgids en ontdek de geschiedenis van tweelingdorp Winsum-Obergum. Iedere zaterdag, duur 2 uur.

Kerkjes op het Hogeland

De middeleeuwse kerkjes op de wierden zijn vrijwel allemaal gerestaureerd en te bezoeken. Sommige worden nog gebruikt als kerk, in andere zijn expositieruimtes of concertzaaltjes en in een enkel kerkje (Klein Wetsinge) kan je zelfs lunchen! De toren van de kerk van Hornhuizen deed vroeger dienst als baken voor de zeevaart op de Waddenzee, nu kun je hem beklimmen met prachtig uitzicht over de Waddenkust!  Het bedevaartskerkje in Warfhuizen wordt nog steeds bewoond door een Rooms-Katholieke kluizenaar. Het uitbundige barokinterieur is uniek voor het noorden. Het kerkje van Ezinge ligt op een prachtige plek en is bijzonder oud met zijn losse toren. Op groningerkerken.nl vind je er nog veel meer!

Tuinen van het Hogeland

Domies Toen (tuin van de dominee) ligt aan de voet van de Petruskerk in Pieterburen; een botanische tuin met een verrassende verscheidenheid aan sferen. Bekend om zijn collectie vroegbloeiende stinzenplanten. Erbij hoort een kleine theeschenkerij met terras aan de middeleeuwse dobbe (= waterplaats). De tuin van Borg Verhildersum is een symetrische stijltuin in Oud-Hollandse stijl. Naast de borders en kruidentuin heeft het 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen! Verspreid in de tuin staan prachtige bronzen beelden van Eddy Roos. De Kleine Plantage in Eenrum is een kwekerij met daarnaast een grote tuin met een veelheid van moerbedden. Strak vormgegeven met daarbinnen ruime voor uitbundigheid, een oase van rust!

Eenrum

Landgoed Wilgenheerd kijkt aan de oostkant uit op wierdedorp Eenrum. Je wandelt er zo naar toe of neemt onze moterboot om midden in het dorp aan te leggen! Je vindt er onder meer Abrahams Mosterdmakerij, waar de echte Groninger mosterd vandaan komt,  Korenmolen de Lelie, nog regelmatig in werking met erin een bakkerij voor meel, brood en Leliekoekjes, en Kaarsenmakerij Wilhelmus, waar je nog zelf kaarsen kan maken. Ze liggen op de rij en zijn alle drie een bezoek meer dan waard. In de Mosterdmakerij kan je trouwens ook lunchen of dineren.