Op pad!

Kronkelende dijkjes, hoge luchten, wierden (noem ze vooral geen terpen!), maren & prielen; het Hogeland is een landschap om eindeloos doorheen te fietsen, te wandelen of te varen. Grote boerderijen staan als bakens in het landschap, kleine sluisjes laten bootjes door. Statige borgen worden omringd door hoge bomen. Het zijn plekken die de geschiedenis bijna tastbaar maken. Het vruchtbare land, het water en het Wad zorgen bovendien voor allerlei lekkers om onderweg te ontdekken!

Routes

Naast de eerder beschreven wandel- fiets- en vaarroutes van onder meer Routebureau Groningen, worden er ook door andere organisaties bijzondere routes samengesteld. De Wadden Food fiets- en wandelroutes zijn nieuw en superleuk. Samengesteld door Waddengoud en lokale ondernemers. Zo maak je kennis met landbouw & visserij van het Hogeland en zijn mooie streekproducten. De Mest en Vork route is een culinaire fietsroute van 40 km langs hotspots waar je kan proeven en genieten, met start en finish vlakbij Wilgenheerd. In het Spoor van de Ploeg is een e-bike route waar je het bijzondere Groninger landschap kan ervaren door de toenmalige ogen van de Groninger kunstenaars van kunstkring De Ploeg.

Langeafstandsroutes

Dan zijn er nog delen van lange afstands fiets- en wandelroutes in de buurt van Wilgenheerd. De bekendste is natuurlijk het Pieterpad, waarvan de eerste 2 etappes van Pieterburen via Winsum naar de stad Groningen gaan. Het Pronkjewailpad is een wandel/fietsroute, waarvan de linker lus van de noordelijke route (in totaal 250 km) over het Hogeland loopt, langs vele pronkjuwelen (burchten, kastelen, molens en meer). Van het Nederlands Kustpad 3 lopen etappes 9,10 en 11 van Lauwersoog via Niekerk naar Baflo. Een leuke dagwandeling van ruim 20km is de Vijf Wierdenroute met start en finish in Winsum.

Routes Lauwersmeer

Van de 11 natuurgebieden in de provincie Groningen, is het Lauwersmeer Nationaal Park het meest bijzonder. In deze wildernis van water, eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden, broeden ruim 100 vogelsoorten. Ook hele speciale zoals de lepelaar, steltkluut, franjepoot en zeearend! Maar je vindt er ook kuddes wilde paarden en runderen.

Je kan in dit gebied prachtig wandelen, fietsen of varen.

Het Lauwersnest, activiteitencentrum van Staatsbosbeheer, is vol informatie over het gebied. Geef je op voor een volgelexcursie of een nachtwandeling met de boswachter. Het Nationaal Park Lauwermeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park, hier is het ’s nachts pas echt donker….