Op pad!

Kronkelende dijkjes, hoge luchten, wierden (noem ze vooral geen terpen!), maren & prielen; het Hogeland is een landschap om eindeloos doorheen te fietsen, te wandelen of te varen. Grote boerderijen staan als bakens in het landschap, kleine sluisjes laten bootjes door. Statige borgen worden omringd door hoge bomen. Het zijn plekken die de geschiedenis bijna tastbaar maken.

Routes

Via Routebureau Groningen vind je heel veel wandel-, fiets-, en vaarroutes. Er wordt gebruik gemaakt van het knooppunten netwerk, zodat routes eenvoudig en op maat zelf samen te stellen vallen. Op Wilgenheerd bevindt zich wandelknooppunt 53 en op 250m afstand fietsknooppunt 21. Op overzichtelijke kaartjes zijn kano/vaar routes beschikbaar. Gewoon ter plekke de boot in en wegvaren!  Ook Arjan weet goed de weg in de omgeving, dus vraag ons gerust!

 

 

Langeafstandsroutes

Dan zijn er nog delen van lange afstands fiets- en wandelroutes in de buurt van Wilgenhesrd. De bekendste is natuurlijk het Pieterpad, waarvan de eerste 2 etappes van Pieterburen via Winsum naar de stad Groningen gaan. Het Pronkjewailpad is een wandel/fietsroute, waarvan de linker lus van de noordelijke route (in totaal 250 km) over het Hogeland loopt, langs vele pronkjuwelen (burchten, kastelen, molens en meer). Van het Nederlands Kustpad 3 lopen etappes 9,10 en 11 van Lauwersoog via Niekerk naar Baflo. Een leuke dagwandeling van ruim 20km is de Vijf Wierdenroute met start en finish in Winsum.

Routes Lauwersmeer

Van de 11 natuurgebieden in de provincie Groningen waar Staatsbosbeheer actief is, is het Lauwersmeer het meest bijzonder. In deze wildernis van water, eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden, broeden ruim 100 vogelsoorten. Ook hele speciale zoals de lepelaar, steltkluut, franjepoot en zeearend!

Je kan in dit gebied prachtig wandelen, fietsen of varen.

Het Lauwersnest is het activiteitencentrum van SBB vol informatie over het gebied. Geef je op voor een volgelexcursie of een nachtwandeling met de boswachter. Het Nationaal Park Lauwermeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park, hier is het ’s nachts pas echt donker….