Op pad!

Kronkelende dijkjes, hoge luchten, wierden (noem ze vooral geen terpen!), maren & prielen; het Hogeland is een landschap om eindeloos doorheen te fietsen, te wandelen of te varen. Grote boerderijen staan als bakens in het landschap, kleine sluisjes laten bootjes door. Statige borgen worden omringd door hoge bomen. Het zijn plekken die de geschiedenis bijna tastbaar maken. Het vruchtbare land, het water en het Wad zorgen bovendien voor allerlei lekkers om onderweg te ontdekken!

Routes

Naast Routebureau Groningen worden er ook door andere organisaties bijzondere routes samengesteld. De Wadden Food fiets- en wandelroutes zijn nieuw en superleuk. Samengesteld door Waddengoud en lokale ondernemers. Zo maak je kennis met de landbouw & visserij van het Hogeland en de mooie streekproducten. De Mest en Vork route is een culinaire fietsroute van 40 km langs hotspots waar je kan proeven en genieten, met start en finish vlakbij Wilgenheerd. In het Spoor van de Ploeg is een e-bike route waar je het bijzondere Groninger landschap kan ervaren door de toenmalige ogen van de Groninger kunstenaars van kunstkring De Ploeg.

Langeafstandsroutes

Dan zijn er nog delen van lange afstands fiets- en wandelroutes in de buurt van Wilgenheerd. De bekendste is natuurlijk het Pieterpad, waarvan de eerste 2 etappes van Pieterburen via Winsum naar de stad Groningen gaan. Het Pronkjewailpad is een wandel/fietsroute, waarvan de linker lus van de noordelijke route (in totaal 250 km) over het Hogeland loopt, langs vele pronkjuwelen (burchten, kastelen, molens en meer). Van het Nederlands Kustpad 3 lopen etappes 9,10 en 11 van Lauwersoog via Niekerk naar Baflo.