Wilgenblog juni 2020: nestkastje

Nestkastje

Van goede vrienden kregen we een nestkastje. Een mooie, met een lei stenen dakje en een keurmerk. Ik zoek op internet de ideale ophang positie en alles wat belangrijk is voor een kraamkamer van vogels. Het nestkastje heeft een kleine opening. Dat betekent dat het geschikt is voor vinkjes en dat soort formaat. De opening moet op het oosten omdat vogeltjes van ochtendzon houden en van niet al te veel wind lees ik op de vele websites over vogels. Ik vind een geschikte boom in de tuin en ram een dikke haak in de bast. En nu maar afwachten hoe de vinken deze villa gaat bevallen.

De afgelopen weken is er door de vogels op het Landgoed van alles gebouwd in bomen, bosjes en op het water. De meerkoet was vroeg dit jaar met zijn drijvend nest. 4 eieren moesten er warm gehouden worden. Vrouw zit, en mannetje zwemt af en aan met lekkernijtjes. Elke keer als ik dan die meerkoet kuikens zie denk ik….jee wat zijn jullie lelijk met de borstelige kop en rood randje. Maar dat is misschien ook wel weer de charme van een meerkoet. Neem dan de kuikens van het waterhoentje. Drijvende git-zwarte bolletjes in de rietkraag.

In een van de wilgen zit een roodstaartje te broeden. Ik word gecorrigeerd door twee dames op plekje 1, zij kijken geduldig vanuit hun caravan door de verrekijker. Het is een gekraagde roodstaart.  Zo hebben we nog een vink in de druif, een puttertje in zijn hangend nest onder een kastanjebloem, zit er ergens een duif te koeren met zijn vrouw en de koekoek heeft de laatste dagen kuikens. Tjonge jong…tjonge jonge die “koe-koekt” de hele boel bij elkaar, zelfs als hij vliegt.

Het mysterie is de wilde eend. In een oude, holle knotwilg naast de boerderij verdwijnt de eend in de diepte, zit vervolgens weer op de rand, stapt wat rond en is dan weer verdwenen. Zit daar nou een nest?? We houden het in de gaten… vroeg of laat moeten er dan kuikens komen, springen en….

Maar mijn nestkast is nog steeds onbewoond. En daar baal ik van! Wel regelmatig zitten ze op dak, in de boom, ik strooi broodkruimels en zaadjes. Maar dat wordt hem niet dit jaar. Nog goede tips?